Met Zorin OS makkelijker switchen van Windows naar Linux

Linux is niet moeilijk te begrijpen of in gebruik, maar het past gewoon niet helemaal in de gedachtengang die de gebruikers van Windows hebben. Het probleem is dat gebruikers verwachten dat Linux alles hetzelfde doet als in Windows, waardoor velen afhaken. Gelukkig is er nu een Linux distributie die het proces heel wat makkelijker kan maken.

Zorin OS

Zorin OS is een Linux distributie, gebaseerd op Ubuntu, maar naast identieke pakketten en algemeen systeem zijn er een paar grote verschillen. Eén van de hoofddoelen van Zorin OS is het bieden van een interface die lijkt op Windows, waardoor Windows gebruikers zich gemakkelijker voelen als ze Zorin OS gebruiken.

Downloaden

Je kunt de ISO voor Zorin OS downloaden op deze pagina. Je kunt lite en educatieve versies downloaden, maar in de meeste gevallen zul je de beste ervaring met de ‘gewone’ versie hebben. Je hebt ook nog de Ultimate, Business, Multimedia en Gaming edities. Dat is eigenlijk gewoon de basisversie met vele toegevoegde apps voor het betreffende systeem. Voor deze edities moet je wel betalen. Als je de gedownloade ISO hebt gebrand op een cd of geschreven naar een usb, kun je meteen booten. Het laden zal niet lang duren en je krijgt heen snel de Zorin OS desktop te zien. Het ziet er behoorlijk hetzelfde uit als Windows 7. Je vindt een paar snelkoppelingen op de desktop en in de takenbalk vind je het Start menu aan de linkerkant, de iconen aan de rechterkant en in het midden zie je de coole knoppen die laten zien welke programma’s open staan.

Start Menu

Als je op het Start menu klikt, zie je nog meer Windows 7-achtige dingen. Het ziet er, met een kleine Linux-touch net zo uit als Windows 7, hoewel alle programma’s aan de linkerkant van het menu zijn georganiseerd in de categorieën die de Linux gebruikers wel kennen. Er is ook geen ‘Recente Programma’s’ lijst, zoals wel te vinden is in Windows 7.

Uiterlijk veranderen

Voor degenen die Windows gewend zijn, is die heel leuk. Maar het kan ook zijn dat ze Linux uitproberen omdat ze Windows XP gedateerd vinden voor ene besturingssysteem. Geen probleem, in het Control Center vind je een knop, met de naam ‘Look Changer’, waarmee je een nieuw scherm opent waar je kunt kiezen tussen een Windows 7, Windows XP en Linux Gnome desktop.

Standaard applicaties

Zorin OS heeft ook een aantal erg leuke standaard applicaties. In plaats van Firefox als standaard browser heeft Zorin OS gekozen voor Chrome.  Velen zullen dat geweldig vinden en degenen die dat niet vinden, kunnen simpelweg de browser van hun keus installeren. Zorin OS bevat ook Nautilus Elementary, die een getweakte interface gebruikt voor een duidelijker uiterlijk. Verder staan de standaard te verwachten apps er natuurlijk bij.

 

 

 

Snellere laptop

Je laptop is verourderd, het duurt te lang met opstarten dus je kunt niet meteen doen wat je wilt. Dit probleem is op een makkelijke manier te verhelpen door enkel een paar handige tips te volgen.

1. Voeg RAM geheugen toe

Het Ram geheugen is het interne werkgeheugen van je computer. Hoe hoger de hoeveelheid RAM geheugen, hoe sneller je laptop werkt. Het is sowieso noodzakelijk dat je  minimaal 1 GB (Gigabyte) Ram geheugen hebt voor Windows XP en 2 GB voor Vista. Het RAM geheugen verhogen bij laptops kan over het algemeen gebeuren via een klepje onderaan de computer. In de meeste gevallen hoef je hier alleen maar een vijsje los te draaien. Als je wilt weten hoeveel geheugen jouw computer heeft dan kan je het programma System Information for Windows (SIW) downloaden. Zodra het is gedownload selecteer je ‘Geheugen’ onder ‘Hardware’ en je kunt zien hoeveel RAM je hebt en hoeveel er bij kan.

2. Prullenbak legen

Laat je prullenbak niet onnodig vol zitten, zo werkt je computer een stuk langzamer.

3. Tijdelijke bestanden wissen 

Zowel op het internet als in je besturingssysteem zijn tijdelijke bestanden opgeslagen in speciale mappen. Ze zijn er wel tijdelijk, maar ze blijven vaak een aantal dagen of soms is het zelfs voor een onbepaalde tijd. Je hoeft ze niet zelf te verwijderen, dit kan een programma veilig voor je doen. Klik hier om het gratis te downloaden.

Je harde schijf is nieuw en er staan nog geen gegevens op. Je computer werkt hierdoor erg snel als het nog net nieuw is. Maar naarmate de tijd vorderd begint het te vertragen. Bestanden worden verwijderd en er ontstaan lege blokken in je harde schijf. Nieuwe bestanden en programma’s worden verspreid opgeslagen in de lege blokken. Wanneer programma’s en bestanden zijn verdeeld onder verschillende blokken, duurt het langer met openen. Defragmenteren van je harde schijf zorgt ervoor dat alle verspreide bestanden in een grote blok komen. Dit komt doordat de computer weet welke bestanden  zijn gekoppelijk via hun adres.

Je hebt haast alle overtollige dingen van je harde schijf verwijderd, maar nog steeds heb je een tekort aan ruimte. Dit is wel op te lossen, maar niet gratis. Hiervoor moet je een grotere harde schijf kopen, vooral als je minder dan 500 MB beschikbare opslagruimte hebt. Hoe voller je harde schijf, hoe trager je computer werkt.

4. Windows Aero uitschakelen

De transparante look die standaard in je laptop is ingebouwd, neemt ruimte in beslag op je computer. Als je er niets mee doet is het beter om het uit te zetten, om zo ruimte te besparen. Dit doe je als volgt:

1. Ga eerst naar ‘Configuratiescherm’, kies vervolgens ‘Vormgeving en persoonlijke instellingen’.

2. Druk daarna op ‘Persoonlijke instellingen’, helemaal bovenin.

3. Kies dan ‘Vensterkleur’ onderin het venster. Klik op ‘Geavanceerde instellingen voor vormgeving’.

4. Tot slot klik je op ‘Item’ en kies je ‘Windows 7 basic’.

Tip: indien je Vista hebt, upgrade het dan naar Windows 7. Het helpt echt met het versnellen van je laptop.

 

 

 

Dingen die je moet weten voordat je naar Mac switcht

Er zijn een aantal dingen die een potentiële switcher moet weten over de Mac en het besturingssysteem. In dit artikel worden een aantal beweringen ontkracht.

Macs zijn nergens mee compatibel

Integendeel, Mac OS X biedt een betere ingebouwde ondersteuning voor alle soorten hardware, zoals printers, scanners, digitale camera’s, videocamera’s, mobiele telefoons en anderen apparaten. In tegenstelling tot Windows zijn de drivers voor de meeste huidige digitale apparaten al in het besturingssysteem verwerkt. Hierdoor hoef je drivers niet te re-installeren na een upgrade. Het enige waar je op moet letten als je nieuwe randapparatuur koopt, is het ‘Mac compatibel’ logo.

Er is geen software voor Mac

Eén van de veronderstellingen over Mac is het gebrek aan applicaties. In werkelijkheid is er software voor Mac beschikbaar die zo ongeveer alles kan. De meeste grote ontwikkelaars maken Mac en Linux versies van hun apps. Populaire browsers, instant messengers, image editors, ze hebben allemaal een Mac versie. Er zijn een aantal Windows applicaties die geen Mac tegenhanger hebben, maar daarvoor is er altijd nog Boot Camp.

Je kunt geen spellen spelen op een Mac

Gek genoeg verwacht niemand een verrassende spelletjeservaring van een 500 euro kostende Dell laptop met een Intel grafische kaart. Dat kun je ook niet verwachten van een Mac met een geïntegreerde grafische kaart. Hardcore spellen gaan wel op een Mac of MacBook Pro met een correcte grafische kaart. Ze zijn wel duurder vergeleken met een Mac Mini of MacBook, maar als he grafisch meer wil, zul je er voor moeten betalen. De grote ontwikkelaars hebben zo langzaam aan het gat tussen Windows en Mac gedicht. Electronic Arts en id Software hebben beloofd spellen voor Windows en Mac op dezelfde dagen uit te brengen. Ze hebben ook aangegeven dat programmeurs werken aan de Mac versies van oudere spellen.

Macs en Windows werken niet samen

Het is makkelijk in files te delen op je Mac met Windows gebruikers. Stel “File Sharing’ in bij System Preferences, Sharing en selecteer daar de mappen die je wil delen. Dan klik je op Options en check daarnaast ‘Share files and folders using SMB (Windows)’.

Macs zijn moeilijk in gebruik

Ieder besturingssysteem is anders en als je een nieuw OS uitprobeert, moet je altijd leren. Macs zijn makkelijk in gebruik. Een voorbeeld: geef mensen een splinternieuwe Windows pc. Voordat ze die kunnen gebruiken, hebben ze waarschijnlijk een nieuwe browser gedownload, een antivirus/spyware programma en drivers geïnstalleerd voordat ze de randapparatuur aansluiten. Neem nu de Windows pc weg en geef ze een Mac. Deze kunnen ze onmiddellijk gebruiken, hoe makkelijk is dat?

Macs zijn duur

Er zijn in het verleden al heel wat vergelijkingen gemaakt. Microsoft heeft zelfs een adverttentiecampagne gelanceerd, gebaseerd op deze mythe. De waarheid is, dat de startprijs van de Mac inderdaad meer is dan een gemiddelde PC laptop, maar je krijgt ook meer waar voor je geld. Macs staan erom bekend dat ze eeuwig mee gaan. Op de lange termijn zul je minder snel hoeven upgraden naar een nieuwe machine, Apple’s software team leveren geweldig werk. Nieuwere besturingssystemen bieden oudere Macs een boost. In tegenstelling tot Windows, die een PC nodig heeft met hogere vereisten om het laatste besturingssysteem te kunnen draaien. Dat is een feit.

 

Linux migreren tussen computers

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Het gaat zo snel, dat je wel eens een nieuwe computer of een nieuw onderdeel koopt. Je wilt bijv. een nieuwe laptop hebben en een oude harde schijf vervangen, die je huidige systeem gebruikt. In dit soort gevallen zou het geweldig zijn als je je besturingssysteem zou kunnen overzetten naar de nieuwe harde schijf. Dit kan een uitdaging zijn als je Windows gebruikt, dit gaat veel makkelijker als je Linux draait. Je hebt dan zelfs meerdere manieren, we leggen hier de makkelijkste manier uit, gevonden op makeuseof.com.

Nieuw installeren

De meest gebruikte manier om je Linux installatie te verplaatsen naar je nieuwe harde schijf, is om eenvoudigweg Linux opnieuw te installeren op het nieuwe systeem en al je files te kopiëren. Hoewel dit de meest gebruikte manier is, wordt hij slechts aangeraden als je de twee harde schijven niet samen kunt verbinden aan dezelfde machine.  Als je een backup maakt van je files, moet je kijken in /home,/etc,/opt,/root en /var mappen of er iets is wat je wil bewaren. Desktop gebruikers zullen meestal eerst kijken in de /home map, omdat daar al je persoonlijke files staan, terwijl server gebruikers eerst moeten kijken in /etc en /var voor configuratie files en data.

Hou een lijst bij van geïnstalleerde paketten

Debian-gebaseerde distributies hebben een makkelijker manier om een lijst te maken van alle geïnstalleerde paketten op je systeem en om die lijst neer te zetten in een eenvoudige tekst file. Die lijst kan gebruikt worden in je nieuwe Linux installatie om alle paketten te markeren die weer opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Om de lijst te maken, moet je het volgende commando geven: sudo dpkg. Dan krijg je selecties en kies je het volgende: /home/gebruikersnaam/packagelist.txt. Je vervangt uiteraard de gebruikersnaam. Om paketten te markeren voor re-installatie in het nieuwe systeem, kopieer je de tekstfile naar het systeem en draai je het commando sudo dpkg. Dan krijg je weer de selecties en kies je /home/gebruikersnaam/packagelist.txt. Hiermee markeer je alle paketten die je wilt weer terug, maar ze worden niet geïnstalleerd totdat je het volgende commando geeft: sudo apt-get –u dselect-upgrade. Nu zullen alle paketten die je in je oude systeem had geïnstalleerd worden, dus een hoop bekende software zou weer moeten verschijnen. Vergeet niet om je data terug te zetten in de juiste mappen.

Partities kopiëren

Als je de oude en nieuwe harde schijven kunt verbinden met dezelfde machine, kun je de Linux partities makkelijk kopiëren naar de nieuwe harde schijf. Met deze methode is het een stuk makkelijker om je Linux te houden zoals het was, omdat je de distributie en alle benodigde paketten niet opnieuw hoeft te installeren. Je hebt ook een DVD of USB nodig die de complete bevat. Een gebrande of geschreven kopie van de Ubuntu ISO is goed, denk er alleen om dat hij hetzelfde blijft als hetgeen je al geïnstalleerd hebt, inclusief of het 32-bit of 64-bit is. Als het eenmaal vanaf de DVD/USB draait, kun je G openen en de partities(s) kopiëren die je wilt behouden naar de nieuwe harde schijf. Dit doe je door te knippen en te plakken in de interface. Als je kopieert naar een grotere schijf, is het mogelijk het formaat daarna aan te passen. Als je kopieert naar een kleine schijf, moet je voor die tijd doen. Als de partitie(s) eenmaal gekopieerd is, moet je een paar commando’s geven om de juiste bootloader te installeren op de nieuwe harde schijf. Dit doe je zo:

sudo mount /dev/sdX# /mnt

sudo mount –bind /dev /mnt/dev

sudo mount –bind /proc /mnt/proc

sudo cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf

sudo chroot /mnt

grub-install /dev/sdX

Je vervangt de ‘X’ in de commando’s voor de nieuwe harde schijf en de ‘#’ vervang je door het partitie nummer van Linux. Al deze informatie kun je vinden via de Desk applicatie, te vinden in Dash. Nu kun je verder gaan en de nieuwe harde schijf in de juiste machine plaatsen en ervan te booten om je distributie te laden. Als je eenmaal in Linux zit, moet je ‘sudo update-grub’ doen om er zeker van te zijn dat de GRUB bootloader de partities in je systeem identificeert. Dit is een belangrijke stap als je een andere partitie of harde schijf hebt met een ander besturingssysteem zoals Windows.

 

 

 

Windows 7 versnellen

Duurt het lang met opstarten, laden de pagina’s langzaam en loopt het vaak vast? Dan heb je het vast wel even gehad. Gelukkig is hier een oplossing voor, pas de volgende tips toe en Windows 7 werkt sneller dan ooit!

1. Voorkom virusbesmetting

Het is van belang om te weten dat je computer niet besmet is met een virus. De virus zorgt ervoor dat je pc traag werkt. Ze gebuiken het systeem van je computer, verzamelen gegevens en sturen deze hierna op naar de hackers via internet. Weet je niet of je computer besmet is met een virus? Dan is het handig om het na te checken. Hiervoor download je een virusscanner, die scant alle gevaren op je computer en maakt het helemaal schoon. Zo kan je weer veilig aan de slag en je computer werkt weer snel! (Let op: pas wel op met gratis virusscanners, deze beschermen je computer niet volledig.) Ga voor meer informatie over het gevaar van virusscanners naar virusgevaar

2. Windows Register opschonen

Het Windows register is heel belangrijk voor de snelheid van je computer. Als het register beschadigd of te rommelig is, dan zal je Windows systeem en de geïnstalleerde programma’s langzaam werken. Daarom is het aan te raden om je Windows register regelmatig te scannen op vervuiling. Wil je weten wat de toestand is op je computer? Doen dan een gratis test die gespecialiseerd is in het analyseren en repareren van het Windows register.

3. Windows Energieschema aanpassen

Microsoft heeft als standaard het energieschema als ‘gebalanceerd’ ingesteld. Zo kan Windows bepalen wanneer bijvoorbeeld een laptop die op de accu draait, sommige hardware onderdelen op minder kracht laat draaien. Als je wilt dat Windows altijd snel functioneert, ondanks je laptop op het stroomnet staat, kan je het energieschema aanpassen om je pc te versnellen.

Stappenplan aanpassen van energieschema:

 • Klik op ‘Start’ in de taakbalk op je computer en kies ‘Configuratiescherm’.
 • Druk daarna op ‘Systeem en Beveiliging’ en vervolgens op ‘Energiebeheer’.
 • Klap het schuifvenster uit met de naam ‘Laat overige schema’s zien’ om zo de optie ‘Hoge prestaties’ te zien.
 • Kies deze optie en klik op ‘Volgende’. De instellingen worden direct toegepast.

4. UAC uitschakelen

UAC is een gebruikersaccount beheer om Windows 7 beter te beschermen. Elke keer als je een programma wilt starten, verschijnt er een pop-up bericht met de vraag of je het wilt toestaan. Dit vertraagt je pc. Het is niet moeilijk om het uit te schakelen:

 • Ga naar het controlepaneel en kies ‘Gebruikersaccount’ en druk vervolgens op ‘User account’.
 • Klik op ‘Instellingen voor Gebruikersaccount beheer wijzigen’, dan verschijnt er een venster met een verticale schuifbalk.
 • Schuif het niveau naar ‘Nooit een melding weergeven’.
 • Druk daarna op ‘OK’ en herstart je computer. Nu zal je niet steeds weer een bevestiging krijgen.

5. Windows search uitschakelen

De service Windows Search is een programma op je computer met als doel het indexeren van alle content en van alle bestanden op je pc. Het kan je sneller zoekresultaten tonen wanneer je naar een bepaald bestand zoekt. Als je dit te weinig gebruikt, is het handig om het uit te schakelen. Dit gaat als volgt:

 • Klik met de rechtermuisknop op ‘Mijn computer’ en kies de optie ‘Beheren’.
 • Selecteer ‘Programma’s en Service’.
 • Druk op ‘Services’, hier vind je een lijst met services.
 • Zoek nu ‘Windows search’ service en klik hier met de rechtermuisknop op en kies ‘Eigenschappen’.
 • Je ziet nu een nieuw venster, kies hier ‘Opstart type’ en dan op ‘Uitgeschakeld’.
 • Klik op de knop ‘Toepassen’ en je bent klaar.

 

Dagelijks gebruik Windows 8

Je hebt een hekel aan Windows 8, nietwaar? Je hebt het nog nooit gebruikt, je hebt het nog nooit in actie gezien, maar je hebt er een hekel aan. Het is nutteloos, het is lelijk….je weet het allemaal, ook al heb je het nog nooit gebruikt. Maar misschien heb je het wel mis….

Windows 8 starten

Of je computer nou is uitgerust met een SDD of een traditionele harde schijf, Windows 8 start opmerkelijk snel op. Dat betekent dat je niet hoeft te wachten op andere schermen en hoeft te kijken naar de vordering van de voortgangsbalk, want binnen minuut (en vaak zelfs al binnen 30 seconden) zie het inlogscherm.

Hier kun je kiezen of je inlogt met een plaatselijk account of met je Windows Live/Hotmail account. Het voordeel van de laatste is dat verschillende instellingen zijn opgeslagen bij de server, wat betekent dat, wanneer je inlogt op een ander Windows 8 apparaat, dezelfde instellingen beschikbaar zijn. Dit was al enkele jaren zo en nu ook weer bij Windows 8. Als je inlogt, wordt je SkyDrive automatisch ingesteld, waardoor je bijv. documenten en foto’s kunt synchroniseren met de Microsoft server.

Muis, toetsenbord of vingers?

Er zijn twee delen in Windows 8. Het eerste is het startscherm (afbeelding hieronder) en het tweede is zijn geschiktheid voor desktop computers.

Veel computers zijn desktops en dat kan een probleem zijn. Laptops hebben een touchpad die gebruikt kan worden voor interactie met het nieuwe Windows en dat kunnen desktops niet. In het startscherm staan verschillende tegels, die je kunt besturen met een toetsenbord en muis. Met de pijltjes of de muis scroll je van de ene kant naar de andere kant. Windows 8 heeft standaard verschillende apps, maar je hebt je vingers en duim nodig om er het beste uit te halen.

Startscherm

Het startscherm van Windows8 ziet er niet slecht uit en het systeem is echt geoptimaliseerd voor een deel software die nog niet beschikbaar is. Met zoveel informatie op het scherm kan het wat schreeuwerig overkomen, maar het zou wel eens onmisbaar kunnen worden voor veel gebruikers. Je kunt er in ieder geval een hoop informatie vandaan halen.

Email

De email ziet er aantrekkelijk uit, maar het is een volledig scherm, dat je draait vanaf het startscherm en je kunt het scherm niet groter of kleiner maken. Het is meer geschikt voor gebruik met vingers dan met de muis en het gaat meteen terug naar het startscherm als er een email komt die niet wil downloaden. Als je dit allemaal vervelend vindt, kun je het beste een web-gebaseerde email interface gebruiken of een alternatief emailprogramma downloaden, dat je makkelijk kunt starten vanan de desktop.

 

Browsen op internet

De Windows 8 versie van Internet Explorer heeft de adresbalk aan de onderkant van het scherm. Dit is het gebied wat je eigenlijk negeert, dus dat is een mooie ontwikkeling. Helaas is Internet Explorer in de ‘full screen mode’ niet handig zonder het gebruik van de vingers, maar gelukkig is er een alternatieve versie beschikbaar voor de desktop die je ene meer traditionele manier van browsen bieden.

Nieuwe apps installeren op Windows 8

Er zijn  twee manieren om nieuwe applicaties en utilities te installeren op Windows 8. De manier waarvan Microsoft wil dat je die gebruikt voor gedownloade software van het web is de Store. Dit is een soort desktop versie van de Windows Phone Marketplace en naast het bieden van ‘veilige’applicaties die getest zijn op kwetsbaarheden, geven ze je ook de mogelijkheid om je apps makkelijk te updaten. Sommige apps zijn gratis en kopen kun je via een credit/debit kaart die geassocieerd wordt met je Windows Live account.

Traditioneel gebruik Windows

Het gebruik van Windows 8 in de desktop mode is waarschijnlijk de beste ervaring in het  nieuwe OS. Er zijn een paar kleine driver problemen en moeilijkheden met een paar applicaties die ongetwijfeld verdwenen zijn als het systeem er is. Anders dan het oude Start menu werken alle snelkoppelingen hier; je kunt met WINDOWS+R de Run box openen, terwijl  het Windows 7 controlepaneel en Windows Explorer al staan te wachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het beeldscherm van je computer draaien

Soms is het even nodig: je wilt je beeldscherm draaien. Je kan het willen, omdat  een spelletje dan makkelijker te spelen is of omdat je een bestand dan goed kan lezen.  Misschien wil jij je beeldscherm draaien, omdat hij om een of andere reden onverklaarbaar gedraaid is.

Stappenplan beeldschermdraaien:

Stap 1: minimaliseer alle programma’s en klik op een leeg stukje bureaublad.

Stap 2: druk tegelijkertijd ALT en CTRL in.

Stap 3: gebruik de pijltjestoetsen om het beeldscherm te draaien.

Niet gelukt?

Als deze methode niet werkt, kun je naar je configuratiescherm gaan en daar zoeken naar beeldschermrotatie. Hier kun je dan ook je beeldscherm op de gewenste manier draaien. Sla je instellingen op door op toepassen te klikken.

Is je beeldscherm nog niet gedraaid? Misschien is de juiste software om je beeldscherm te draaien helemaal niet op je computer aanwezig.