Betalen via internet

Het is niet altijd veilig om via internet te betalen. Niet elke website is even betrouwbaar en je kunt heel gemakkelijk opgelicht worden door iemand. Ook worden er gegevens gestolen van klanten uit bepaalde webwinkels. Kun je echt geen onderscheid maken tussen wat wel en niet veilig is op internet? Volg dan de tips en weet waar je rekening mee moet houden.

Tips

Stelen van gegevens: maak liever geen account aan bij webwinkels. Het grootste risico hiervan is dat je (betaal)gegevens gestolen kunnen worden. Indien je echt aankopen wilt doen via website en je een account aan moet maken voordat je verder kunt, vul dan je gegevens alleen in voor de huidige aankoop. Dan worden je gegevens niet door de webwinkel opgeslagen en kunnen ze niet gestolen worden door bijvoorbeeld hackers.

Veilige manier van betalen: bij veel webwinkels heb je keuze uit meerdere betalingsmogelijkheden. Je zult je dan wel afvragen wat eigenlijk het veiligst is. Het zelf overmaken van het bedrag op de rekening van de verkoper is de veiligste manier van betalen. Ook is er in de meeste webwinkels sprake van een beveiligde verbinding. Dit is een andere manier van veilig betalen, tijdens het betalen verloopt de betaling via een beveiligde verbinding.

Betalen met creditcard: het is veilig om met een creditcard te betalen op internet, alleen als er sprake is van een beveiligde verbinding. Je herkent een beveiligde verbinding aan een hangslotje in de browser en het webadres moet beginnen met ‘https’. Als je ze allebei kunt zien, dan is het betrouwbaar en kunnen je gegevens niet gestolen worden. Je moet er wel rekening mee houden dat je bij Firefox geen hangslotje kunt zien, wel is de bedrijfsnaam groen als het veilig is. Belangrijk: zet je creditcardnummer niet in een e-mail en geef het niet door via een onbeveiligde verbinding. Indien een bedrijf vraagt om je creditcardnummer, geef het dan door via de telefoon.

Controleren van voorwaarden: raadpleeg de algemene voorwaarden en verkoopvoorwaarden om te controleren of je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt.

Archiveren van transacties: archiveer online betalingen door een printje te maken van de transactiepagina’s en bevestigingspagina’s.

Dubbel betaald: Als je op je creditcardoverzicht een transactie ziet die je niet hebt gedaan, of als je dubbel moet betalen, kun je met de GeldTerugService je geld terug vragen.

PayPal: met PayPal heb je de mogelijkheid om wereldwijd te betalen op internet. Je maakt een gratis account aan en zet er geld op via creditcard of bankrekening. Als je aankopen doet dan hoef je alleen je e-mailadres en wachtwoord op te geven. Het werkt heel snel en eenvoudig en je hoeft je gegevens niet door te geven. Je moet er wel rekening mee houden dat je tegoed niet is verzekerd als iemand misbruik maakt van je account.

Ideal: is een snelle manier van betalen. Bij het afrekenen wordt je direct doorgeschakeld naar de website van de bank waar je al kunt betalen.

Geld overmaken: internetbankieren is minder veilig dan bijvoorbeeld acceptgiro’s, papieren overschrijvingen en telefonische overboekingen.

Zie ook pepermunt.net voor gelijksoortige artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *