Dagelijks gebruik Windows 8

Je hebt een hekel aan Windows 8, nietwaar? Je hebt het nog nooit gebruikt, je hebt het nog nooit in actie gezien, maar je hebt er een hekel aan. Het is nutteloos, het is lelijk….je weet het allemaal, ook al heb je het nog nooit gebruikt. Maar misschien heb je het wel mis….

Windows 8 starten

Of je computer nou is uitgerust met een SDD of een traditionele harde schijf, Windows 8 start opmerkelijk snel op. Dat betekent dat je niet hoeft te wachten op andere schermen en hoeft te kijken naar de vordering van de voortgangsbalk, want binnen minuut (en vaak zelfs al binnen 30 seconden) zie het inlogscherm.

Hier kun je kiezen of je inlogt met een plaatselijk account of met je Windows Live/Hotmail account. Het voordeel van de laatste is dat verschillende instellingen zijn opgeslagen bij de server, wat betekent dat, wanneer je inlogt op een ander Windows 8 apparaat, dezelfde instellingen beschikbaar zijn. Dit was al enkele jaren zo en nu ook weer bij Windows 8. Als je inlogt, wordt je SkyDrive automatisch ingesteld, waardoor je bijv. documenten en foto’s kunt synchroniseren met de Microsoft server.

Muis, toetsenbord of vingers?

Er zijn twee delen in Windows 8. Het eerste is het startscherm (afbeelding hieronder) en het tweede is zijn geschiktheid voor desktop computers.

Veel computers zijn desktops en dat kan een probleem zijn. Laptops hebben een touchpad die gebruikt kan worden voor interactie met het nieuwe Windows en dat kunnen desktops niet. In het startscherm staan verschillende tegels, die je kunt besturen met een toetsenbord en muis. Met de pijltjes of de muis scroll je van de ene kant naar de andere kant. Windows 8 heeft standaard verschillende apps, maar je hebt je vingers en duim nodig om er het beste uit te halen.

Startscherm

Het startscherm van Windows8 ziet er niet slecht uit en het systeem is echt geoptimaliseerd voor een deel software die nog niet beschikbaar is. Met zoveel informatie op het scherm kan het wat schreeuwerig overkomen, maar het zou wel eens onmisbaar kunnen worden voor veel gebruikers. Je kunt er in ieder geval een hoop informatie vandaan halen.

Email

De email ziet er aantrekkelijk uit, maar het is een volledig scherm, dat je draait vanaf het startscherm en je kunt het scherm niet groter of kleiner maken. Het is meer geschikt voor gebruik met vingers dan met de muis en het gaat meteen terug naar het startscherm als er een email komt die niet wil downloaden. Als je dit allemaal vervelend vindt, kun je het beste een web-gebaseerde email interface gebruiken of een alternatief emailprogramma downloaden, dat je makkelijk kunt starten vanan de desktop.

 

Browsen op internet

De Windows 8 versie van Internet Explorer heeft de adresbalk aan de onderkant van het scherm. Dit is het gebied wat je eigenlijk negeert, dus dat is een mooie ontwikkeling. Helaas is Internet Explorer in de ‘full screen mode’ niet handig zonder het gebruik van de vingers, maar gelukkig is er een alternatieve versie beschikbaar voor de desktop die je ene meer traditionele manier van browsen bieden.

Nieuwe apps installeren op Windows 8

Er zijn  twee manieren om nieuwe applicaties en utilities te installeren op Windows 8. De manier waarvan Microsoft wil dat je die gebruikt voor gedownloade software van het web is de Store. Dit is een soort desktop versie van de Windows Phone Marketplace en naast het bieden van ‘veilige’applicaties die getest zijn op kwetsbaarheden, geven ze je ook de mogelijkheid om je apps makkelijk te updaten. Sommige apps zijn gratis en kopen kun je via een credit/debit kaart die geassocieerd wordt met je Windows Live account.

Traditioneel gebruik Windows

Het gebruik van Windows 8 in de desktop mode is waarschijnlijk de beste ervaring in het  nieuwe OS. Er zijn een paar kleine driver problemen en moeilijkheden met een paar applicaties die ongetwijfeld verdwenen zijn als het systeem er is. Anders dan het oude Start menu werken alle snelkoppelingen hier; je kunt met WINDOWS+R de Run box openen, terwijl  het Windows 7 controlepaneel en Windows Explorer al staan te wachten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *