Dingen die je moet weten voordat je naar Mac switcht

Er zijn een aantal dingen die een potentiële switcher moet weten over de Mac en het besturingssysteem. In dit artikel worden een aantal beweringen ontkracht.

Macs zijn nergens mee compatibel

Integendeel, Mac OS X biedt een betere ingebouwde ondersteuning voor alle soorten hardware, zoals printers, scanners, digitale camera’s, videocamera’s, mobiele telefoons en anderen apparaten. In tegenstelling tot Windows zijn de drivers voor de meeste huidige digitale apparaten al in het besturingssysteem verwerkt. Hierdoor hoef je drivers niet te re-installeren na een upgrade. Het enige waar je op moet letten als je nieuwe randapparatuur koopt, is het ‘Mac compatibel’ logo.

Er is geen software voor Mac

Eén van de veronderstellingen over Mac is het gebrek aan applicaties. In werkelijkheid is er software voor Mac beschikbaar die zo ongeveer alles kan. De meeste grote ontwikkelaars maken Mac en Linux versies van hun apps. Populaire browsers, instant messengers, image editors, ze hebben allemaal een Mac versie. Er zijn een aantal Windows applicaties die geen Mac tegenhanger hebben, maar daarvoor is er altijd nog Boot Camp.

Je kunt geen spellen spelen op een Mac

Gek genoeg verwacht niemand een verrassende spelletjeservaring van een 500 euro kostende Dell laptop met een Intel grafische kaart. Dat kun je ook niet verwachten van een Mac met een geïntegreerde grafische kaart. Hardcore spellen gaan wel op een Mac of MacBook Pro met een correcte grafische kaart. Ze zijn wel duurder vergeleken met een Mac Mini of MacBook, maar als he grafisch meer wil, zul je er voor moeten betalen. De grote ontwikkelaars hebben zo langzaam aan het gat tussen Windows en Mac gedicht. Electronic Arts en id Software hebben beloofd spellen voor Windows en Mac op dezelfde dagen uit te brengen. Ze hebben ook aangegeven dat programmeurs werken aan de Mac versies van oudere spellen.

Macs en Windows werken niet samen

Het is makkelijk in files te delen op je Mac met Windows gebruikers. Stel “File Sharing’ in bij System Preferences, Sharing en selecteer daar de mappen die je wil delen. Dan klik je op Options en check daarnaast ‘Share files and folders using SMB (Windows)’.

Macs zijn moeilijk in gebruik

Ieder besturingssysteem is anders en als je een nieuw OS uitprobeert, moet je altijd leren. Macs zijn makkelijk in gebruik. Een voorbeeld: geef mensen een splinternieuwe Windows pc. Voordat ze die kunnen gebruiken, hebben ze waarschijnlijk een nieuwe browser gedownload, een antivirus/spyware programma en drivers geïnstalleerd voordat ze de randapparatuur aansluiten. Neem nu de Windows pc weg en geef ze een Mac. Deze kunnen ze onmiddellijk gebruiken, hoe makkelijk is dat?

Macs zijn duur

Er zijn in het verleden al heel wat vergelijkingen gemaakt. Microsoft heeft zelfs een adverttentiecampagne gelanceerd, gebaseerd op deze mythe. De waarheid is, dat de startprijs van de Mac inderdaad meer is dan een gemiddelde PC laptop, maar je krijgt ook meer waar voor je geld. Macs staan erom bekend dat ze eeuwig mee gaan. Op de lange termijn zul je minder snel hoeven upgraden naar een nieuwe machine, Apple’s software team leveren geweldig werk. Nieuwere besturingssystemen bieden oudere Macs een boost. In tegenstelling tot Windows, die een PC nodig heeft met hogere vereisten om het laatste besturingssysteem te kunnen draaien. Dat is een feit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *