Domeinnamen

Elke persoon heeft het recht om een domeinnaam te registreren. De registratie van Nederlandse domeinnamen wordt mogelijk gemaakt door SIDN. Registratie van Belgische domeinnamen worden geregeld door DNS. De registratie van generieke domeinnamen (dan kun je denken aan .com, .net) worden geregeld door de internationale instantie ICANN.

Als privé-persoon heb je niet de mogelijkheid om meteen te registreren bij deze instanties. Hiervoor heb je eerst een Internet Service Provider nodig: dit is een bedrijf dat internetdiensten beschikbaar stelt. Op het moment dat je een domeinnaam registreert via een provider komt deze gewoon op je eigen naam te staan.

Let op: Een domeinnaam is niet gelijk aan een website, dit zijn 2 verschillende dingen. De domeinnaam is slechts een naam, zoals google.nl. Als je op dit domeinnaam een website wilt plaatsen moet je ook beschikken over een webhosting.

Welke domeinnamen zijn er?

Er zijn landen domeinnamen, zoals:

 1. .nl
 2. .be
 3. .eu
Zie eventueel de complete lijst van: Landen domeinnamen
En er zijn generieke domeinnamen, zoals:
 1. .com
 2. .org
 3. .net
 4. .travel
Zie eventueel de complete lijst: Generiek domeinnamen

Wat is de prijs?

Voor het registreren van een domeinnaam moet je per jaar een vast bedrag neertellen, waarbij af en toe eenmalige kosten bijkomen. De prijzen verschillen per naam en het ligt eraan bij welke provider je hem aanschaft. Regelmatig worden webhosting pakketten aangeboden bij het registreren van een domeinnaam (dan zit de domeinnaam inbegrepen). Als je de tarieven wilt vergelijken kun je gerust een kijkje nemen op webhosters.nl of ISP gids.

Gratis domeinnaam

CO.CC

Bij co.cc zijn gratis domeinnamen beschikbaar die je kunt registreren. Er worden echter geen advertenties geplaatst.

Dot TK

Ook zijn .tk domeinnamen gratis te verkrijgen, maar dan word er wel een blok met links bovenaan je pagina geplaatst.

Hoe kun je zien welke domeinnamen nog vrij zijn?

Op de volgende websites die ik hieronder voor jullie opsom kun je zien welke domeinnamen nog vrij zijn:

 • SIDN – Nederlandse domeinnamen
 • DNS – Belgische domeinnamen
 • UWhois en Internic – Generieke domeinnamen en landennamen
 • EURid – EU domeinnamen
Regelmatig is het lastig om een domeinnaam te kiezen: de eerste zijn in de meeste gevallen niet beschikbaar. Er zijn speciale websites die je helpen om naar alternatieven te zoekn: domeinnamen vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *