Een nieuwe computer kopen – de beste delen kiezen

Een nieuwe computer kopen is een belangrijke gebeurtenis. Je gebruikt hem misschien voor je werk, maar ook mensen die er niet op deze manier mee bezig zijn, gebruiken hun PC toch ook al snel meerdere uren per dag. De juiste onderdelen bij een computer kan het verschil zijn tussen jaren plezierig gebruik en jaren van ongenoegen. Maar hoe weet je wat je moet kopen? Wij leggen het je uit.

Het hart van de PC, de processor

De processor  is een goede om mee te beginnen. Het heeft een behoorlijke impact op het gebruik en zal ook het nodige vergen van het moederbord dat je koopt. Het gebruik is te verdelen in twee categorieën: per-core en multi-core gebruik. Per core is de hoeveelheid die een single core aan kan. Dat is belangrijk, want veel apps zijn nog niet geoptimaliseerd voor meer dan twee insteken. Dual-cores zijn nog steeds adequaat voor de algemene PC zaken, spelapparaten en kantoor computers. Multi-core gebruik wordt belangrijk en applicaties die ook meerdere insteken kunnen gebruiken. Een app die gecodeerd is voor meerdere cores kan wel twee keer zo snel draaien als op een dual-core. Quad-cores zijn ook betaalbaar, en dat wordt steeds beter, dus het is een goed idee om dat aan te schaffen.

 

 

Moederbord

Als je een computer koopt van een grote fabrikant kun je het moederbord niet uitkiezen. Er zijn echter ook winkels waar je die keus wel hebt, waar je precies uit kunt kiezen wat je wil hebben. Moederborden hebben vrijwel geen invloed op het gebruik. Ze worden eigenlijk beoordeeld door hun onderdelen. Verschillende moederborden kunnen een verschillende BIOS, verschillende fan speed controls en verschillende poortselecties hebben. De betere moederborden zullen onderdelen hebben waardoor ze beter overklokken of de gebruiker in staat stellen meedere videokaarten te gebruiken. Sommige recente moederborden beginnen een vervanging te gebruiken voor de BIOS, bekend als de Unified Extensible Firmware Interface. Het heeft dezelfde functie als de BIOS, maar dan met mouse input en het heeft een grafisch veel vriendelijkere interface. UFEI is mooi om te hebben, maar sommige implementaties kunnen wel wat werk zijn. Als je het jezelf makkelijk wil maken, ga je naar je favoriete computerwinkelier en kies je het moederbord met de beste kritieken.

 

RAM

RAM is het korte termijn geheugen van de computer. Er is verschil tussen RAM snelheden, maar dat is niet noemenswaardig. Ja, meer is beter, maar het moet vooral klein zijn. De meeste mensen kopen 4 GB (voor een typische thuis computer) of 8 -16 GB (voor een spelcomputer of kantoor) en vinden het wel goed. Als je je eigen systeem bouwt, moet je goed opletten dat je de goede RAM koopt. De meest standaard op het moment is DDR3-1333, maar dat kan in de toekomst veranderen. Je moederbord bepaalt de RAM compabiliteit, dus lees gewoon de specificaties om er achter te komen wat je moet hebben. Je moet eigenlijk ook twee RAM sticks van dezelfde capaciteit en snelheid kopen, tenzij je moederbord gebruikt maakt van een tri-channel geheugen (zoals het geval is bij een paar Intel chipsets). In dat geval koop je drie identieke modules. Als je verschillende RAM modules gebruikt, zal je computer niet crashen, maar de prestaties zullen verminderen.

Harde schijf

Je moet een aantal beslissingen maken als je lange-termijn geheugen koopt. Solid state drives zijn extreem snel, maar ook duur. De meeste mensen kunnen ze zich niet veroorloven als enige opslagruimte. Mechanische schijven zijn de beste oplossing voor het opslaan van veel data. Maar waarom kiezen? Als je genoeg geld hebt, kun je beide kopen. Een 120 GB solid state drive is niet verschrikkelijk duur en groot genoeg om je besturingssysteem en de belangrijkste programma’s te draaien. Je kunt dan een mechanische 1TB schijf toevoegen voor opslag. Als je budget niet zo groot is, kies dan de snelste mechanische schijf die je je kunt veroorloven. Dit zal gewoonlijk een 7200RPM schijf zijn. Hij kan niet wat een solid state drive kan, maar verder is hij adequaat.

 

Videokaart

Intel zegt graag dat zijn geïntegreerde videokaart geweldig voor de gamers is. AMD zegt hetzelfde. Over het algemeen is het allemaal onzin. Geïntegreerde videokaarten zijn hier nou eenmaal niet super geschikt voor. Het kan wel, maar je zult er niet van genieten. Videokaarten zijn net zo complex als processors en zelfs nog belangrijker voor spelletjes. Er is niet echt een regel voor hetgeen je moet hebben. Je moet gewoon de referenties bekijken op Passmark, Tom’s Hardware en Anandtech. Je moet ook letten op de reviews van videokaarten.

Koeling

Alle processors (buiten de OEM delen) en computers hebben ventilators voor de koeling. Ze zijn vaak wel wat goedkoop, maar je kunt het koelen verbeteren. Systemen zonder een overgeklokte processor kunnen een goedkope luchtkoeler of waterkoeler wel aan. Je kunt het beste weer reviews lezen of de meest populaire van het moment kiezen. Dure opties (dan praten we over meer dan €50) zijn alleen nodig als je wil overklokken. Waterkoelers zijn steeds gangbaarder dankzij producten als de Corsair H-serie en Antec Kuhler. Niet te dure waterkoelsystemen zijn echter niet beslist stiuller of kouder dan de beste luchtkoelers. Ze zijn wel kleiner, dus het kan een goede oplossing zijn voor kleine systemen. Traditioneel water koelen via een externe radiator is nog steeds een optie, maar alleen nodig als je je computer tot het maximum wil overklokken.

Power

De krachtvoorziening is een ander onderdeel dat je waarschijnlijk niet kunt kiezen bij de fabrikant. Kun je wel zelf kiezen, denk dan aan het volgende. Power voorziet in beeldkwaliteit en power output. Je doel is een niet te duur, maar betrouwbare unit te kopen, die aan je behoeften voldoet. Goed aanbevolen kracht voorzieningen zijn van Corsair, Seasonic, Antec, PC Power And Cooling, OCZ Technology en Cooler Master.

De 1-3-5 regel

Nu ieder onderdeel on behandeld, is er nog een belangrijke regel die geldt voor de hele computer hardware en dat is de 1-3-5 regel. Wat je vandaag ook koopt, volgend jaar wordt dit product verslagen door een nieuw product.  Over drie jaar zal het compleet oninteressant zijn en na vijf jaar zelfs waardeloos. Dit geldt voor alles, dus ook voor een dure processor van €1000. Het is niet mogelijk je computer ‘toekomstproof’ te maken, dus je moet alleen kopen wat NU belangrijk voor je is. Als je een 1080p scherm hebt, hoef je grafische kaart aan te schaffen die een 2560 x 1440 aankan. Als je nog geen 8 GB RAM gebruikt, hoef je geen 16 GB te kopen. Het zal je een hoop geld besparen als je hieraan denkt als je een computer gaat kopen.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *