Linux migreren tussen computers

De technologie ontwikkelt zich razendsnel. Het gaat zo snel, dat je wel eens een nieuwe computer of een nieuw onderdeel koopt. Je wilt bijv. een nieuwe laptop hebben en een oude harde schijf vervangen, die je huidige systeem gebruikt. In dit soort gevallen zou het geweldig zijn als je je besturingssysteem zou kunnen overzetten naar de nieuwe harde schijf. Dit kan een uitdaging zijn als je Windows gebruikt, dit gaat veel makkelijker als je Linux draait. Je hebt dan zelfs meerdere manieren, we leggen hier de makkelijkste manier uit, gevonden op makeuseof.com.

Nieuw installeren

De meest gebruikte manier om je Linux installatie te verplaatsen naar je nieuwe harde schijf, is om eenvoudigweg Linux opnieuw te installeren op het nieuwe systeem en al je files te kopiëren. Hoewel dit de meest gebruikte manier is, wordt hij slechts aangeraden als je de twee harde schijven niet samen kunt verbinden aan dezelfde machine.  Als je een backup maakt van je files, moet je kijken in /home,/etc,/opt,/root en /var mappen of er iets is wat je wil bewaren. Desktop gebruikers zullen meestal eerst kijken in de /home map, omdat daar al je persoonlijke files staan, terwijl server gebruikers eerst moeten kijken in /etc en /var voor configuratie files en data.

Hou een lijst bij van geïnstalleerde paketten

Debian-gebaseerde distributies hebben een makkelijker manier om een lijst te maken van alle geïnstalleerde paketten op je systeem en om die lijst neer te zetten in een eenvoudige tekst file. Die lijst kan gebruikt worden in je nieuwe Linux installatie om alle paketten te markeren die weer opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Om de lijst te maken, moet je het volgende commando geven: sudo dpkg. Dan krijg je selecties en kies je het volgende: /home/gebruikersnaam/packagelist.txt. Je vervangt uiteraard de gebruikersnaam. Om paketten te markeren voor re-installatie in het nieuwe systeem, kopieer je de tekstfile naar het systeem en draai je het commando sudo dpkg. Dan krijg je weer de selecties en kies je /home/gebruikersnaam/packagelist.txt. Hiermee markeer je alle paketten die je wilt weer terug, maar ze worden niet geïnstalleerd totdat je het volgende commando geeft: sudo apt-get –u dselect-upgrade. Nu zullen alle paketten die je in je oude systeem had geïnstalleerd worden, dus een hoop bekende software zou weer moeten verschijnen. Vergeet niet om je data terug te zetten in de juiste mappen.

Partities kopiëren

Als je de oude en nieuwe harde schijven kunt verbinden met dezelfde machine, kun je de Linux partities makkelijk kopiëren naar de nieuwe harde schijf. Met deze methode is het een stuk makkelijker om je Linux te houden zoals het was, omdat je de distributie en alle benodigde paketten niet opnieuw hoeft te installeren. Je hebt ook een DVD of USB nodig die de complete bevat. Een gebrande of geschreven kopie van de Ubuntu ISO is goed, denk er alleen om dat hij hetzelfde blijft als hetgeen je al geïnstalleerd hebt, inclusief of het 32-bit of 64-bit is. Als het eenmaal vanaf de DVD/USB draait, kun je G openen en de partities(s) kopiëren die je wilt behouden naar de nieuwe harde schijf. Dit doe je door te knippen en te plakken in de interface. Als je kopieert naar een grotere schijf, is het mogelijk het formaat daarna aan te passen. Als je kopieert naar een kleine schijf, moet je voor die tijd doen. Als de partitie(s) eenmaal gekopieerd is, moet je een paar commando’s geven om de juiste bootloader te installeren op de nieuwe harde schijf. Dit doe je zo:

sudo mount /dev/sdX# /mnt

sudo mount –bind /dev /mnt/dev

sudo mount –bind /proc /mnt/proc

sudo cp /etc/resolv.conf /mnt/etc/resolv.conf

sudo chroot /mnt

grub-install /dev/sdX

Je vervangt de ‘X’ in de commando’s voor de nieuwe harde schijf en de ‘#’ vervang je door het partitie nummer van Linux. Al deze informatie kun je vinden via de Desk applicatie, te vinden in Dash. Nu kun je verder gaan en de nieuwe harde schijf in de juiste machine plaatsen en ervan te booten om je distributie te laden. Als je eenmaal in Linux zit, moet je ‘sudo update-grub’ doen om er zeker van te zijn dat de GRUB bootloader de partities in je systeem identificeert. Dit is een belangrijke stap als je een andere partitie of harde schijf hebt met een ander besturingssysteem zoals Windows.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *