Met Zorin OS makkelijker switchen van Windows naar Linux

Linux is niet moeilijk te begrijpen of in gebruik, maar het past gewoon niet helemaal in de gedachtengang die de gebruikers van Windows hebben. Het probleem is dat gebruikers verwachten dat Linux alles hetzelfde doet als in Windows, waardoor velen afhaken. Gelukkig is er nu een Linux distributie die het proces heel wat makkelijker kan maken.

Zorin OS

Zorin OS is een Linux distributie, gebaseerd op Ubuntu, maar naast identieke pakketten en algemeen systeem zijn er een paar grote verschillen. Eén van de hoofddoelen van Zorin OS is het bieden van een interface die lijkt op Windows, waardoor Windows gebruikers zich gemakkelijker voelen als ze Zorin OS gebruiken.

Downloaden

Je kunt de ISO voor Zorin OS downloaden op deze pagina. Je kunt lite en educatieve versies downloaden, maar in de meeste gevallen zul je de beste ervaring met de ‘gewone’ versie hebben. Je hebt ook nog de Ultimate, Business, Multimedia en Gaming edities. Dat is eigenlijk gewoon de basisversie met vele toegevoegde apps voor het betreffende systeem. Voor deze edities moet je wel betalen. Als je de gedownloade ISO hebt gebrand op een cd of geschreven naar een usb, kun je meteen booten. Het laden zal niet lang duren en je krijgt heen snel de Zorin OS desktop te zien. Het ziet er behoorlijk hetzelfde uit als Windows 7. Je vindt een paar snelkoppelingen op de desktop en in de takenbalk vind je het Start menu aan de linkerkant, de iconen aan de rechterkant en in het midden zie je de coole knoppen die laten zien welke programma’s open staan.

Start Menu

Als je op het Start menu klikt, zie je nog meer Windows 7-achtige dingen. Het ziet er, met een kleine Linux-touch net zo uit als Windows 7, hoewel alle programma’s aan de linkerkant van het menu zijn georganiseerd in de categorieën die de Linux gebruikers wel kennen. Er is ook geen ‘Recente Programma’s’ lijst, zoals wel te vinden is in Windows 7.

Uiterlijk veranderen

Voor degenen die Windows gewend zijn, is die heel leuk. Maar het kan ook zijn dat ze Linux uitproberen omdat ze Windows XP gedateerd vinden voor ene besturingssysteem. Geen probleem, in het Control Center vind je een knop, met de naam ‘Look Changer’, waarmee je een nieuw scherm opent waar je kunt kiezen tussen een Windows 7, Windows XP en Linux Gnome desktop.

Standaard applicaties

Zorin OS heeft ook een aantal erg leuke standaard applicaties. In plaats van Firefox als standaard browser heeft Zorin OS gekozen voor Chrome.  Velen zullen dat geweldig vinden en degenen die dat niet vinden, kunnen simpelweg de browser van hun keus installeren. Zorin OS bevat ook Nautilus Elementary, die een getweakte interface gebruikt voor een duidelijker uiterlijk. Verder staan de standaard te verwachten apps er natuurlijk bij.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *