WinRAR bestanden uitpakken

In dit artikel zullen we jullie uitleggen hoe je WinRAR kun gebruiken. WinRAR is een programma die ingepakte bestanden op een zeer eenvoudige wijze kan uitpakken.

Het volgende komt aan bod in dit artikel:

 • Wat is WinRAR
 • De voor- en nadelen van WinRAR
 • Hoe je WinRAR installeert
 • Bestand uitpakken met WinRAR
 • Wat je moet doen na uitpakken van bestand

Wat is WinRAR?

Voor sommige mensen gaat het op een zeer eenvoudige manier, maar er zijn natuurlijk een aantal mensen die niet weten wat ze moeten doen als ze een bestand eenmaal hebben gedownload die ingepakt is. De meeste downloads zijn grotendeels ingepakt. Dit wordt gedaan om het bestand kleiner te maken, zodat het makkelijker en sneller is om het te downloaden. Het bestand dat je dan hebt gedownload is vaak .zip, .ace, .rar, .tar, .part, .001. Deze bestanden behoor je na het downloaden uit te pakken. Dit is mogelijk met het programma WinRAR.

Ingepakte bestanden worden veelal gebruikt op het internet om bestanden over te dragen. Maar in de meeste gevallen is het onmogelijk of zijn de bestanden te groot om het bestand op te kunnen sturen. Als dat het geval is delen de mensen dat bestand in meerdere kleine deeltjes. Deze delen kun je dan separaat van elkaar op het internet zetten. De persoon die deze bestanden wilt downloaden kan ze dan vervolgens stuk voor stuk downloaden en opslaan op zijn/haar computer. Als je dan alle bestanden compleet hebt kun je ze opnieuw bundelen tot het oorspronkelijke bestand dat hij eerst was. Het bij elkaar brengen en uitpakken van de bestanden doen de mensen met het programma WinRAR.

De voor-en nadelen van WinRAR

Het programma WinRAR kent enkele voor- en nadelen die we hieronder voor jullie opsommen:

Voordelen:

 • Het programma is Nederlandstalig
 • Licht en kleine programma in omvang om te draaien op je computer
 • Eenvoudige leercurve

Nadelen:

 • Programma is vereist als je gaat downloaden

Installatie van WinRAR

Hieronder zullen we jullie stap voor stap op een eenvoudige manier uitleggen hoe het installeren van WinRAR in zijn werking gaat. Als je deze stappen opvolgt zal alles goed gaan:

 • Stap 1: Download het programma WinRAR. Als je op de download klikt verschijnt er een venster waarop staat: Uitvoeren, annuleren en opslaan. Kies voor het balkje Opslaan.
 • Stap 2: Kies vervolgens de plek/locatie waar je WinRAR wilt gaan vestigen en kies daarna weer voor Opslaan.
 • Stap 3: Maak keuze voor de optie Uitvoeren om de installatie van het programma in gang te brengen.
 • Stap 4: Kies alweer voor de optie Uitvoeren. WinRAR zal beginnen met de installatie wizard. Selecteer een locatie waar je de programma wilt gaan installeren en klik dan op de optie Installeren.
 • Stap 5: WinRAR wordt nu geïnstalleerd. Na de installatie zal er een scherm verschijnen, laat op dat scherm alle opties staan zoals ze al standaard zijn aangegeven om maximaal gebruik te kunnen maken van WinRAR. Druk op OK.
 • Stap 6: Om de installatie nu af te sluiten dien je op de knop Gereed te klikken.
 • Stap 7: De installatie van WinRAR is nu volbracht, je kunt nu gerust je download files/bestanden gaan uitpakken.

Bestand uitpakken met WinRAR

Hieronder zullen we bespreken hoe je een file/bestand op een eenvoudige manier kunt uitpakken met WinRAR:

 • Stap 1: Ga naar de plek waar het bestand staat die u heeft gedownload op je computer. We nemen als voorbeeld een film, genaamd The hunger games. Stel dat we een bestand hebben gedownload die uit delen bestaat (bijvoorbeeld part 1, part 2 et cetera). Het kan mogelijk zijn dat je download niet uit delen bestaat, maar uit 1 grote bestand, zoals mijnfilm.rar. Je kunt dan alsnog deze manier van uitpakken volgen.
 • Stap 2: Dubbelklik op het bestand dat moet worden uitgepakt. In dit geval thehungergames.part1. Als je meerdere bestanden hebt kies dan de laagste nummer part om uit te pakken. Als je hebt dubbelgeklikt op het bestand zul je zien dat WinRAR het ingepakte bestand opent en de inhoud hiervan weergeeft. In dit voorbeeld is dat thehungergames.iso. Klik vervolgens op de knop ‘Uipakken in’ om het bestand uit te pakken. De locatie waar je hem gaat uitpakken is aan jou.
 • Stap 3: Kies de plek waar je het bestand wilt gaan uitpakken en druk op de knop OK om het uitpakken in gang te brengen.
 • Stap 4: Het bestand zal nu worden uitgepakt, dit kan enkele seconde duren, dat ligt allemaal aan de omvang van het bestand.
 • Stap 5: Na het uitpakken van het bestand kun je WinRAR afluiten. WinRAR zorgt ervoor dat alle files zelf worden samengevoegt en uitgepakt. Het is dus niet nodig om per deel het bestand uit te pakken. Ga nu naar de folder waar je het bestand hebt uitgepakt en nu kun je het bestand gebruiken.

Na het uitpakken van het bestand

Nu zijn we aangekomen bij het punt wat je na het uitpakken van het bestand moet gaan doen. Je hebt het bestand nu op een juiste manier uitgepakt en kan nu worden gebruikt. In dit voorbeeld hadden we een ISO bestand. Ga weer naar de ‘na het downloaden’ pagina om te zien welke stappen je moet ondernemen om aan de slag te kunnen gaan met het ingepakte bestand. Je kunt bijvoorbeeld het bestand branden op een CD of DVD. Zijn er nog vragen, stel ze gerust op onze forum.

Nog een filmpje voor extra verduidelijking over de werking van WinRAR:

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *